Пеньо Ивитал Иванов

Penio Ivital IvanovШеф Пеньо Иванов е посветил целия си професионален живот на готвенето, което практикува от 15-годишен. Повече от 6 години той изследва и популяризира кулинарните традиции на България.

Шеф готвач с изключително богати познания и опит, натрупани с работа в реномирани ресторанти и комплекси у нас и в чужбина.

От шест години организира ежегодно Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, с който е обиколил над 70 населени места в цяла България и е събрал над 4000 уникални рецепти от българската кухня.
През 2009 г. издава книгата „Рецептите на баба”, в която събира оригинални предложения за ястия от цяла България.
В професионалните среди е известен с тематичните си менюта, които създава в хармония в зависимост от сезоните и продуктите. Основател е на първата у нас фирма за комплексно консултиране на ресторантския бизнес – „Ивитал консулт”. Талантлив презентатор и с изявени умения да общува с публиката, Пеньо Иванов е автор и водещ на няколко кулинарни предавания и рубрики в пресата.

През 2008 г. той е единственият българин, който представя страната ни на фестивала Food Culture в Страсбург, а през 2010 г. и на Фестивала на вкусовете във Франция. Приготвял е менюта за световноизвестни личности от ранга на руския президент Владимир Путин, Кондолиза Райс, Енрике Иглесиас и много други.

Като председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, организира и Националната кампания „Пазител на традициите”, конкурсът за детски рисунки „Рецептите на баба” и редица други събития, свързани с националните традиции на България в областта на кулинарията, фолклора, занаятите и изкуството.

Top