Как се прилагат новите технологии в туристическия бизнес? – Реални примери от туристическата практика

В последно време все повече се говори за новите технологии и тяхното навлизане и влияние върху туристическия бизнес. Но може би и Вие се чудите какво точно значи фразата „Възползвайте се от възможностите, които новите технологии Ви предоставят“? Кои са тези възможности и как и ние да се възползваме от тях? Кои и как вече са го правили? Какви са ползите за тях и как можем да го направим за нашият туристическия бизнес?…

На тези въпроси потърсихме отговори сред най-новите международни бизнес практики и открихме някои изключително интересни и вдъхновяващи идеи, които имаме удоволствието да споделим с Вас в следващите редове:

1) „Моята китайска любовна история“ – или приятните изненади за св. Валентин

App_My_Chinese_Love_Story_2

Туристическата камара в град Ханчжоу, Китай пуска Facebook приложение за св. Валентин, което позволява на потребителите да създават уникални любовни послания и картички, и да ги изпращат на любимите им хора. Като същевременно, разбира се, това повишава интереса и вниманието на аудиторията към самия град и региона.
Създателите на приложението дават и добавена стойност към него, като разпращат първите 2000 любовни послания до реалните им получатели по пощата, използвайки печат и пощенски марки от Ханчжоу. А картичката с най-хубаво любовно послание печели публикация на цяла страница в „The New York Times“.
Макар тази кампания да е ограничена във времето, поради темата за св. Валентин, тя дава много добър пример за това как може да се използват възможностите на социалните медии. Подарявайки приятни емоции и изненади за празника, Ханчжоу привличат вниманието и интереса на аудиторията към своята дестинация.

2) Модата в Антверпен – събрана в едно мобилно приложение

Antwerp_Fashin_App

Благодарение на това мобилно приложение гостите на Антверпен могат да се запознаят с всичко свъзано с модата в града. Туристите могат да избират между 5 „модни“ маршрута и 64 уникални места, които ще им „разкажат“ историята на модата в Антверпен. Всяка година студенти от цял свят пристигат, за да се обучават в Академията в града. 

Това мобилно приложение е нишово, но има изключителен успех и предоставя на всички, интересуващи се от мода, неповторими преживявания и емоции. Туристите могат да разгледат повече от 400 снимки и изображения, и 15 видеа, а докато се разхождат из улиците на Антверпен, приложението им предоставя още изненади, давайки им допълнителна информация за забележителностите около тях, благодарение на GPS локализацията.
Самите създатели на приложението казват, че са изключително горди от уникалното съдържание, което то предоставя на всички посетители на града и положителните им отзиви. Не случайно мобилното приложение печели наградата в категория „Mobile” на Digital Tourism Think Tank Award 2013.

3) Разплащане през мобилни приложения? – бар “The Royal” вече предоставя тази възможност на своите клиенти

The_Royal_Payment_App_2

Разположеният в Ню Йорк бар “The Royal” е сред първите заведения, които тестват мобилните приложения за разплащане. Барът предлага на своите клиенти възможността да заплатят сметката си през своя смартфон, като същевременно могат в реално време да следят какво са консумирали и колко е сметката им до момента. Приложението предоставя възможност и за „разделяне“ на сметката, което означава, че хората, които са заедно на маса, могат да заплатят отделно, по всяко време, когато решат.
Според собствениците на бар “The Royal” и отзивите, които са получили от техните клиенти, този тип мобилни приложения са бъдещето при разплащанията в ресторантьорския (и не само) бизнес.
В Ню Йорк вече има не едно или две заведения, използващи мобилни приложения за разплащане. Това значително улеснява потребителите, защото веднъж свалили приложението, те могат бързо и удобно да заплатят сметката през смартфона си в различните барове и ресторанти, които посещават.

4) Приложението на Scandic за check-out (освобождаване на стаята от гостите)

Scandic's_mobile_app_1

Хотелската верига Scandic е първата в света, предоставяща на своите гости „дигитално“ освобождаване на стаята. Вече само с няколко клика на своя смартфон, таблет или компютър, гостите на хотела могат да освободят стаята, да платят нощувките и минибара, както и всички допълнителни услуги, които са използвали. Това улеснява изключително много процеса по напускане на хотела, включително и поради факта, че гостите могат го направят в най-удобното за тях време. Те могат да освободят стаята още вечерта преди реалното напускане на хотела и по този начин да се насладят на една приятна и спокойна закуска на следващия ден.
Това приложение е устинско удоволствие, особено за жителите на скандинавските страни, за които пазаруването, банкирането и плащанията през смартфон са се превърнали във важна и неделима част от тяхното ежедневие.
През 2013 г. проектът за мобилното приложение е пуснат пилотно в хотел „Scandic Park“ в Стокхолм и след положителните отзиви на гостите, бива въведен и във всички останали хотели от веригата.

5) Мобилното приложение на хотелската верига Marriott за check-in и check-out

Marriott's_mobile_app

През февруари 2014 г. хотелската верига Marriott също добави към своето портфолио от иновации възможността за освобoждаване на стаята през мобилно приложение. За сега услугата е налична само в хотелите в Северна Америка, но по-късно тази година ще бъде въведена и във всички останали хотели по света.
През юли 2013 г. Marriott въвеждат и опцията за настаняване в хотелите през мобилното им приложение. Обратната връзка, която дават повече от 150 000 гости, възползвали се от тази услуга, е изключително позитивна. Освен по-удобното и по-бързо настаняване, гостите на хотела казват, че благодарение на тази услуга се чувстват значително по-спокойни по време на своето пътуване и престой в хотела.
Вярваме, че тези примери ще Ви вдъхновят и ще Ви дадат нови идеи и насоки за развитие на бизнеса Ви – „възползвайки се от възможностите, които новите технологии предоставят“.
Ако искате и Вие да се научите как да създавате подобни и даже по-добри и успешни кампании, „възползвайки се от възможностите, които новите технологии предоставят“ – заповядайте на Travel Mind Workshop 4, където с помощта на водещи специалисти, ще разучите всички тайни на новите технологии и иновации, които може да използвате във Вашата ежедневна работа и без почти никаква инвестиция.

baner-big-01

 

 

 

 

Източници: http://www.hotelmarketing.com;  http://www.fashioninantwerp.be; http://www.tnooz.com; http://www.mobilecommercedaily.com

Вашият коментар

Top